A mélyfúrású kutakból nyert víz oldott vasat és mangánt tartalmazhat, rendszerint Fe++ és Mn++ ionok, illetve oldott Fe(HCO3)2 és Mn(HCO3)2 formájában.

Ivóvíznél az oldott vas ízrontó hatású, a víz elszíneződéseket okoz, a lassú oxidáció következtében létrejövő csapadékok lerakódnak a csövekben, stb. A keletkezett és kivált hidroxidok a különböző berendezésekben is károkat okozhatnak, pl. az RO-berendezések membránjain kivált vas és mangán csapadék nehézkesen távolítható el, akár végleges tönkremenetelt is okozhat.

Az ivóvíz nem tartalmazhat határérték felett vas és mangán vegyületeket a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet szerint, ezért a vízkezelés közben kerül sor azok eltávolítására.

Az Fe++ és Mn++ ionokat különféle oxidálószerek, köztük a levegő oxigénje, Fe+++ illetve Mn++++ ionokká képesek oxidálni. Az így létrejött Fe(OH)3 és MnO2 csapadék már vízben oldhatatlan, ezért könnyebben eltávolítható.

Felszíni vizek oldott oxigénjének hatására az oxidáció magától megtörténik, – ez történik a mélységi vizek felszínre kerülésekor is – ezért a felszíni vizek vas- és mangántartalma általában alacsony.

A vas és a mangán eltávolítására leggyakrabban módja az oxidációs és a katalitikus szűrőanyagos eljárást alkalmazzák. A víztisztító berendezésekben az egyik leggyakoribb módszer a vas- mangántalanításra az oxidáció.

A vastalanítás és mangántalanítás oxidációs eljárásai

 

A klórmész, a klórgáz és az ózon mind alkalmasak a víz vas- és mangán tartalmának oxidálására. A reakciók gyorsak, a létrejövő csapadékokat már ki lehet szűrni.

 

Klórozás

Vasnál:

2Fe(HCO3)2 + Cl2 + 2H2O = 2Fe(OH)3 + 2HCl + 4CO2

Mangánnál

Mn(HCO3)2 + Cl2 = MnO2 + 2CO2 + 2HCl

 

Klórmész

Vasnál:

2Fe(HCO3)2 + NaOCl + H2O = 2Fe(OH)3 + NaCl + 4CO2

Mangánnál:

Mn(HCO3)2 + NaOCl = MnO2 + NaCl + 2 CO2 + H2O

 

Ózon

Vasnál:

2Fe(HCO3)2 + O3 + H2O = 2Fe(OH)3 + O2 + 4CO2

Mangánnál:

Mn(HCO3)2 + O3 = MnO2 + O2 + 2CO2 + H2O

Levegő, vagy oldott oxigén

Itt a korábban már ismertetett reakciók játszódnak le.

Vasnál:

4Fe(HCO3)2 +O2 + 2H2O = 4Fe(OH)3 + 8CO2

Mangánnál:

2Mn(HCO3)2 + O2 = 2MnO2 + 4CO2 + 2H2O

A levegő oxigéntartalmának használata az oxidációhoz alacsony reakciósebességet eredményez. Ez különböző katalitikus hatású szűrőágyak alkalmazásával növelhető meg. A ezek a szűrőágyak önmagukban nem oxidálószerek, csak felgyorsítják az oxidációt. Alkalmazásuk igen gazdaságos, mert nem igényelnek pontos mennyiségű vegyszeradagolást, de az eljárás sebessége így is megegyezik a vegyszeres eljárások sebességével. Fontos tulajdonságuk, hogy az oxidáció és a keletkezett csapadék kiszűrése egyidejűleg és ugyanabban a térben történik.

A víztisztítás során a legkevesebb kötöttséget a katalitikus szűrőággyal felszerelt víztisztító berendezések jelentik.

Katalitikus szűrőágy anyagok

BIRM jelű szűrőanyag

Mesterséges, ásványi alapú szűrőanyag. Csak kisebb vas- és mangántartalom esetében használható. Fontos jellemzője, hogy nem igényel kálium-permanganátos regenerálást.

MTM jelű szűrőanyag

A zöldhomok mesterséges változata. Időszakos káliumpermanganátos regenerálást igényel. A zöldhomoknál kisebb sűrűsége alacsonyabb mosási sebességet tesz lehetővé.

Manganese Greensand = zöldhomok

Természetes ásványi anyag. Időszakos regenerálást igényel, regeneráló anyaga káliumpermanganát oldat. Ma még sok helyen alkalmazzák van, de a kedvezőtlen hosszú távú üzemeltetési tapasztalatok miatt európai forgalmazását megszüntették. Kiváltására az MTM-et javasolják.

Miért fontosak a vastalanító és mangántalanító berendezések?